София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът на Чехия: Русия да плати за Крим

Милош Земан предрече европейска война, ако не се реши спора

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът на Чехия Милош Земан предложи Русия да плати компенсация на Украйна за Крим и по този начин спорът между двете страни да бъде прекратен. "Ние сме длъжни да избегнем европейската война и вие сте длъжни да разберете това", заяви Земан по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Европа. По думите му, без съмнение, Крим е анексиран, но това вече е свършен факт и е невъзможно ситуацията да се върне в изходто положение. При това положение, Русия трябва да плати компенсация - в пари, или с нефт и и газ.
Първият-заместник председател на украинския Парламент Ирина Геращенко нарече предложението на Земан "ужасяващо в своя цинизъм" и определи Земан като противник на Вацлав Хавел."Украйна няма да търгува със своя народ, чест, достоинство и територия. Тези неща не се продават", заяви Геращенко. Външният министър на страната Павел Климкин пък определи Земан като клоун, който специално е поканен на заседанието, за да говори такива неща.