София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът на официална визита в Португалия

Той ще бъде придружаван от първата дама Десислава Радев

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев е на двудневно посещение в Лисабон по покана на португалския си колега Марсело Ребело де Соуза.

Възможностите за разширяване на търговско-икономическите отношения, сътрудничеството в областта на образованието, науката, иновациите и културата, въпроси от дневния ред на ЕС, както и миграцията, ще бъдат сред темите, които българският държавен глава ще обсъди в рамките на визитата си в Португалската република. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В сряда, на Площада на Империята, Радев ще бъде посрещнат с официална церемония от португалския си колега, след което в манастира „Жеронимош“ ще положи венец и ще отдаде почит пред паметта на големия португалски поет Луиш Ваш ди Камойнш.

В двореца „Белем“ в Лисабон държавният глава ще проведе среща с Марсело Ребело де Соуза, след което двамата ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Португалия. След края им президентите ще дадат съвместна пресконференция.

През втория ден от посещението си в Португалия Радев ще разговаря с министър-председателя на страната Антонио Коща и с председателя на Асамблеята на Португалската република Едуардо Феро Родригеш.

В Лисабон българският държавен глава ще се срещне и с кмета Фернандо Медина. На церемония в двореца „Пасош до Консельо де Лижбоа” президентът ще получи Почетния ключ на града.

По-късно през деня, в сградата на българското посолство в Лисабон, Радев ще разговаря с наши сънародници, които живеят и работят в Португалия.

По време на визитата българският държавен глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.