София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът не знае дали ще внасяме повече в ЕС след Брекзит

Приключи Европейският съвет в Брюксел

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев прогнозира, че преговорите на Великобритания за напускане на ЕС ще бъдат трудни, но Съюзът ще остане единен. Държавният глава взе участие в Европейския съвет в Брюксел, на който лидерите на страните от Общността постигнаха съгласиеза насоките в преговорите с Обединеното кралство.

Ключови са финансовите ангажименти на Великобритания, правата на гражданите и бъдещето на Ирландия, стана ясно след срещата, която продължи необичайно кратко.

Разбра се също така, че същинските преговори ще започнат след 8 юни, когато са насрочени извънредните избори във Великобритания.

„Това няма да бъде лесен процес. Очакват ни много трудности, но важното е, че всички европейски лидери се обединиха около общите за ЕС цели – защита на правата на гражданите, на бизнеса, на отделните държави-членки и на съюза като цяло“, коментира президентът, цитиран от пресцентъра си.

Държавният глава не можа да отговори да журналистически въпрос дали финансовите задължения на България към Общността ще се увеличат след напускането на Великобритания.

„Зависи изключително от това дали Великобритания ще признае погасяването на своите задължения. До момента по дългогодишната финансова рамка и след 2020 г. те никак не са малко“, каза президентът.