София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев: Нямам началници нито в България, нито в чужбина

Президентът участва в откриването на Славейковите празници в Трявна

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"За разлика от други аз нямам началници нито в България, нито в чужбина. Разбира се имам само един началник и това е българският народ, който ме е избрал и на когото съм се заклел да служа." Това каза вчера в Трявна президентът Румен Радев в коментар на думите на министър-председателя Бойко Борисов, че критикува само управляващите, а не и опозицията и че опозиционният лидер е негов "шеф". 

"Критикувам там, където се вземат решения и се разпределят финансови средства. Ако започне и опозицията да го прави, тогава ще критикувам нея", добави държавният глава.

Попитан за обявеното от българското правителство намерение да се поднови работата по отношение на АЕЦ "Белене" и дали темата е била дискутирана при посещението му в Русия, държавният глава посочи, че реализацията на проекта няма как да се случи без участието на руските  конструктори, които са произвели реакторите и гарантират ядрената безопасност и че въпросът е бил обсъден по време на работната му визита в Москва и Сочи.

"Що се отнася до вдигането на мораториума, приветствам го. Има заявен инвеститорски интерес и българското правителство има своите варианти и рационални идеи и нека да го оставим да събере необходимата информация, да проведе съответните преговори, да направи разчети, да ги представи и едва тогава да съдим рационален ли е проектът, безопасен ли е, изгоден ли е финансово за България и т.н. Затова призовавам да оставим правителството спокойно да си свърши работата", посочи още Радев.

Президентът посети вчера Трявна, където участва в откриването на националните Славейкови празници. С него бе и съпругата му Десислава Радева за официалното начало на културното събитие, което се състои под патронажа на държавния глава.

„Нашите деца продължават да четат с удоволствие и да откриват красотата в стиховете и поемите на баща и син Славейкови. Нужно е обаче да насърчаваме изучаването на хуманистичните завети на тези двама велики българи“, каза държавният глава.

Благодарение на традиционните вече за Трявна  празници цяла България може да почете стожерите на националния дух, на словото и на естетиката - Пенчо и Петко Славейкови. "Двамата остават сред най-значимите фигури в ерата на нашето духовно пробуждане и културен възход на нашата страна", подчерта президентът.