София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът ще връчи на ГЕРБ мандат за правителство на 27 април

Държавният глава обеща подкрепа за новия кабинет

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

По време на консултациите с ГЕРБ ще уточним точно кога ще бъде връчен мандатът, заяви президентът Румен Радев „Очаквам това да стане на 27 април в четвъртък. За всички конструктивни предложения, идеи, програми на новото правителство, то ще разчита на моята подкрепа“, добави държавният глава.

По конституция президентът трябва да връчи проучвателен мандат на посочен от най-многобройната парламентарна група кандидат. Той има една седмица, през която да състави правителство, да го представи на държавния глава и да го внесе за гласуване в Народното събрание.

Ако мандатът не приключи успешно в посочения срок, той се дава на втората по численост парламентарна група, в случая – БСП. Ако и този мандат не бъде оползотворен, президентът има право да даде мандат на избрана от него парламентарна група.