София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Природният газ поскъпва с близо 2%

Чакат се и нови цени на тока

7 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Комисията за енергийно и водно регулиране ще одобри поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ с 1.91% от 1 юли. Увеличението беше одобрено в доклад на работна група и обсъдено на открито заседание на комисията.

Предложението на "Булгаргаз" е цената за третото тримесечие да се увеличи до 370.21 лв. за 1000 куб. м, без ДДС, акциз и цена за пренос. През април КЕВР одобри поскъпване с близо 30 на сто, което доведе до по-високи цени на парното и тока.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че има шанс природният газ да поевтинее от октомври. Това обаче зависи от цените на петрола.

Според него поевтиняването на петрола с над 50% през юни не може да се калкулира върху новата цена, тъй като при формирането ѝ се отчитат котировките за последните 9 месеца, а през това време те са били значително по-високи.

Решението за новата цена на природния газ от 1 юли ще бъде взето от КЕВР на закрито заседание на 30 юни. Тогава комисията ще определи и цената на електроенергията за следващото тримесечие.