София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проф. Минасян: Потъваме в блатото на европейската бедност

4%-ният БВП ни прави най-изостаналата страна в Европа

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

4%-ният БВП, нещото, с което се гордее премиерът Бойко Борисов ежедневно, докарва България до най-изостаналата страна в Европа. „Ние потъваме в това, което може да се нарече европейска бедност. Нашето равнище е много ниско. Ние трябва да имаме темпове от около 6%, за да не потъваме. Лошото е, че се планира по-нататъшното ни хлътване в блатото на европейската бедност от правителството“, коментира за предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия Евроком проф. Гарабед Минасян - член екипа от Института за икономически анализи на БАН.

Според професора, целта на България да включи Западните Балкани в Евросъюза е да има някой, който е по-изостанал от нас, за да можем „ние да оберем лаврите“. „Последни няма да бъдем, ако към съюза се закачат македонците и албанците“, посочи проф. Минасян.

„Какъв е изходът? Дали сме обречени да бъдем вечните опашкари?“, запита професорът и подчерта - „ние не обичаме да мислим“. По думите му, всеки българин трябва да мисли отговор на въпроса „Защо сме бедни?“.