София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Професор Савов: На Балканите Русия залага на Сърбия

Според него още не е ясно какво точно става в Македония

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Трудно е да се прецени дали реакцията след избора на етническия албанец Талат Джафери за председател на македонския парламент е режисирана или е спонтанна. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ професор Еньо Савов. След избирането на Джафери демонстранти нахлуха в парламента и биха депутати.

Според професора, ако Македония бъде приета в ЕС, това ще допринесе за успокояване на обстановката. Той добави, че не е ясно дали противопоставянето в Македония е етническо или политическо, но надделяват характеристиките на етнически сблъсък.

Президентът Георге Иванов също имаше не толкова успешни стъпки, коментира експертът.

Нормално е българите да се притесняват от ставащото в Македония, това е един братски народ, каза още професор Савов. Той добави, че аналогични проблеми може да има и в България, но за щастие според начело на българските малцинства стоят умни политици като Ахмед Доган.

Професорът каза още, че ситуацията на Балканите е била обсъждана и на срещата на руския президент Путин с германската канцлерка Ангела Меркел и че в момента в този регион Русия залага на Сърбия.

Той оцени високо българската реакция по ставащото в Македония и посочи, че българските политици са били коректни и премерени.