София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОГНОЗИ ПОСТАВЯТ БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ КАТО ГУБЕЩ

ПРЕДПОЛОЖЕНИЯТА ОТ ДОКЛАДА ЗАСЯГАТ ПЕРИОДА СЛЕД 2010 Г.

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Туристическият сектор в южните европейски държави като Испания, Италия и България е застрашен от промените в климата. С тези данни, доклад на Европейския съюз, цитиран от британския в. "Индипенднът", прогнозира бъдещите тенденции в туризма.

Проучването, озаглавено „Времето е от значение: адаптиране на туристическото търсене към климатичните промени в Европа“ посочва, че промените в климатичните условия вероятно ще поставят желани южни туристически дестинации в по-малко атрактивни за туристите позиции. Горещите и сухи лета в южни страни, като Испания и България биха могли евентуално да доведат до увеличаване на засушаването, горски пожари и загуба на дива природа. Нарастването на температурите крие потенциален риск от прекалено големи горещини в Средиземноморските страни, което от своя страна ги превръща в опасни дестинации за летен туризъм. По-северните страни с по-умерени лета имат прогноза за положителни промени и увеличаване на туристическия интерес.

Докато докладът прогнозира най-големи загуби за България и Испания, северните балтийски страни като Латвия, Естония, Словения и Словакия най-вероятно ще постигнат своя туристически бум. Въпреки това, туристите не трябва да бързат да отменят почивките си - предположенията на доклада засягат периода след 2100г.

Според данните южните средиземноморски страни биха могли да изгубят приходи от туризъм в размер на до 0,45% от БВП всяка година. В случая на Испания това означава загуби до 5,6 млрд. евро годишно. Това автоматично поставя повече изисквания към по-луксозните хотели.

Според проучването промяната на климата може да доведе и до промяна в това кога и как взимаме отпуските си в бъдеще. В него се казва, че хората биха могли да започнат да взимат отпуските си по-равномерно в рамките на годината, като те ще бъдат и по-кратки, за да могат да се радват на по-мекото време и през други сезони.