София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОТЕСТ В ПЛОВДИВ СРЕЩУ СТРОЕЖ НА ЗООПАРК

ПРИЧИНАТА – ГОРАТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗСЕЧЕНА

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Жители на Пловдив и природозащитници излязоха на протест. Причината е започналият строеж на нов зоопарк на мястото на стария зоокът в града.

Старият зоопарк затваря през 2008 година, защото не отговаря на европейските изисквания за отглеждане на животни. Гората, която трябва да бъде изсечена, за да се построи новия обаче е белият дроб на града, казват протестиращите. Според тях това ще има голямо влияние за Пловдив.
Според недоволните досега са изсечени около 50 дървета от гората, която е защитена местност, а цялата площ на новата зоологическа градина е около 30 декара.Те обясниха, че не са имали възможност да сигнализират до институциите преди започването на строежа, защото са разбрали за него в момента на започването на строителните дейности.
По думите на протестиращите, за да бъдат извършвани каквито и да е строителни работи в този район трябва да бъдат изпълнени поне три условия - влязло в сила разрешение за строеж, което обаче не е влязло в сила, понеже са го обжалвали в срок пред съда. Второ - оценка за въздействие върху околната среда, каквато няма и трето - подробният устройствен план за тази територия не предвижда изграждането на зоологическа градина.

Източник: БТВ