София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протести в Банско за изграждане на втори лифт

Местните жители искат още една въжена линия и повече ски писти

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Местните жители на Банско протестират с искане за втори лифт и повече ски писти. Организатор на протеста е сдружение "Бъдеще за община Банско", което изтъква необходимостта от още един лифт, тъй като единствената подобна въжена линия не може да поеме количеството туристи през зимния сезон. Според кмета на града, Георги Икономов, нямало законова пречка за изграждането на съоръжението. В момента неговият екип пише предложение до Министерския съвет, съобщи Нова.

„В момента действа старият устройствен план за управление на парк "Пирин", който трябваше  да е приключил до 2014 г. В него е забранено изграждането на нови съоръжения. През 2013 г. задвижихме процедура, с която искахме да променим този план. Тя беше докарана почти до финал и трябваше да се приеме от Министерски съвет, но това не се случи“, обясни кметът на Банско. Той подчерта, че вече четвърта година този план се бави и заради редицата дела в съда, вероятно няма да бъде приет още няколко години.

"С протеста искаме да напомним, че проблем има и ако не се реши в най-кратки срокове, Банско като курорт губи. Това е абсолютна антиреклама за страната ни", категоричен е Икономов. Той поясни, че в пиковите часове за лифта се чака повече от 2-3 часа.

Природозащитниците обясниха, че проект за втори лифт не съществува нито в стария, нито в новия устройствен план. За да се реши проблемът, те предлагат увеличаване на работното време и капацитета на съоръжението.  „Темата за втория лифт цели да вдигне срутилите се цени на пазара на имоти”, смята Петко Ковачев от Института за зелена политика.