София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин и Ердоган обсъждат Сирия

Русия и Турция искат да увеличат стокообмена си до 100 млрд. долара

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят в Москва бъдещите съвместни действия в Сирия. Срещата ще бъде във формат Съвет на високо ниво за сътрудничество като ще участват и министри от правителствата на двете страни.

Сред обсъжданите въпроси ще бъде намерението за увеличаване на двустранния стокообмен до 100 милиарда долара. Постигането на тази цел се усложнява заради това, че все още са в сила забрани за внасянето в Русия на редица турски стоки. Очаква се Ердоган да предложи тези ограничения да бъдат изцяло отменени.

Очаква се също двете страни да обсъдят строителството на АЕЦ "Аккую" в Южна Турция и на газопровода "Турски поток". Предвижда се двамата президенти да разговарят за плановете на Турция да закупи руски отбранителни съоръжения, включително зенитни ракетни системи С-400. Сред дискутираните теми в Москва ще бъде и перспективата за отмяна на руски визи за турските граждани,

Последната среща между Ердоган и Путин се проведе през август 2016 г., когато започна разведряване в отношенията след свалянето на руския изтребител от турска страна през ноември 2015 г.