София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин и Ердоган се спазариха за „Турски поток“

Засега тръбата ще е една

8 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Русия и Турция подписаха междуправителствено споразумение за изпълнение на проекта за газопровод под дъното на Черно море "Турски поток". Тръбата засега е една, по принцип плановете са за 4. По всяка от тръбите Русия ще доставя 15,75 милиарда кубични метра газ годишно.

Първата част от газопровода ще доставя газ само за турски потребители. По останалите се предвижда да тече газ за Европа. По предварителни оценки проектът в завършен вид ще струва над 11 милиарда долара. Според подписания договор морските участъци на газопровода трябва да са готови да края на 2019.

Сухопътният участък ще се строи от турска компания и ще бъде нейна собственост, тръбите в морето са за Русия.

Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на двете страни след преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.

Двете страни се договориха още за ускоряване на проекта за построяване от Русия в Турция на атомната електроцентрала "Аккую".

Турските плодове и зеленчуци ще бъдат допуснати до руския пазар, съобщи Путин след края на срещата.