София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин наложи „хуманитарна пауза“ в Сирия

От днес той нареди ежедневно, 5-часово спиране на огъня

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Хуманитарната пауза“ в сирийския регион Източна Гута влиза в сила от днес. Това нареди руският държавен глава Владимир Путин. Той въведе всекидневно 5-часово спиране на бомбардировките в района, за да могат цивилните да напуснат областта.

По данни на сирийските организации за човешките права в Източна Гута живеят около 400 000 души. Районът все още е контролиран от бунтовниците в Сирия.

За последните няколко дни там загинаха над 500 цивилни граждани, сред които много деца и жени.

Припомняме, че в събота Съветът за сигурностт на ООН гласува резолюция, с която се въвежда 30-дневно примирие в Сирия, за да може цивилното население да получи достъп до хуманитарна помощ.

След като мярката обаче не се спазваше и след призива на Франция и Германия към руския президент да окаже натиск върху Дамаск, Путин се намеси и нареди, че от днес, от 9 до 14 часа, всеки ден военните действия в района спират.