София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин: САЩ хапят ръката, която ги храни

2 милиона въпроса засипаха руския държавен глава

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

За 4 часа и 20 минути руският президент Владимир Путин успя да отговори на 79 въпроса по време на 16-тата директна линия с граждани, съобщи ТАСС.

Според последните данни броят на въпросите е достигнал 2 милиона и очакват отговора на държавния глава.

Предишната пряка линия беше  наблюдавана от повече от 6 милиона руснаци .

Руският президент смята, че наследникът му ще бъде определен от народа. Лидерът също така отразява развитието на "младото поколение мениджъри".

"Винаги мисля за това, наследник в класическия смисъл на думата, не, той ще се определи на руския народ, от избирателя на Руската федерация. Но, разбира се, аз мисля за това как да се разраства младото поколение на мениджъри, отговорни хора, които са в състояние да поемат отговорност за Русия", каза държавният глава.

Преди това Путин заяви, че възнамерява да продължи да се придържа към руската конституция в бъдеще, като забранява на един човек да заема поста на държавен глава повече от два последователни срока.

Владимир Путин заяви, че икономическата обстановка в страната е добра и посочи, че преките инвестиции са се увеличили с 4,4%.

„Това е много добър показател. Ние отбелязваме ръст на износа на машини и оборудване и селскостопанска продукция. На общодържавно  ниво не се предвижда увеличение на данъчното облагане“, коментира Путин.

Най-задаваните въпроси от гражданите са свързани с цената на бензина, обмисляното повишаване на пенсионната възраст и шансовете федерацията да стане една от петте водещи световни икономики.

Относно правитеството на Медведев, Путина заяви: „Обмислям голяма промяна във федералния кабинет. Такива радикални реформи щяха да ни отнемат две години. Време, каквото нямаме. Ето защо аз реших да запазя ядрото на правитеството, но и да им влея нова кръв“, обясни Путин.

Държавният глава призова света да преговаря  и да разработи нови механизми за международна сигурност.

Владимир Путин заяви, че безкрайните обвинения на Запада по адрес на Русия са политически грешки.

„Тези политики са вредни за всички. Западните партньори постепенно започват да осъзнават необходимостта от установяване на отношения с Москва, въпреки че Западът гледа Русия като заплаха и конкуренция. Не мога да дам прогноза кога ще се възстановят отношенията със Запада, но Русия е длъжна да защити интересите и стремежите си“, заяви Путин.

Руският лидер вярва, че оказаният натиск над руски компании в чужбина подкопава доверието към икономическите политики над западните държави.

„Изтеглянето на САЩ от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана е опит за унищожение на стратегическия паритет. САЩ хапят ръката, която ги храни с тези ограничения“, коментира Путин.

По казуса със Скрипал президентът на Русия коментира, че Москва иска консулски достъп до Юлия Скрипал, а също така иска да участва в разследването. Държавният глава вярва, че Сергей Скрипал и дъщеря му не са били отровени с бойно отровно вещество.

„Както Великобритания твърди, че тези хора са били нападнати с химически агент, те щяха да са мъртви за няколко минути или секунди. Слава Богу, това не се случи. Бихме искали да имаме възможността да получим достъп до нашите граждани“, заяви Путин.

Путин съобщи, че до 2022 година страната ще проведе първите изпитания на свръхтежка ракета с безпилотен режим, а до 2024 година вече да влезе в употреба.