София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Работим наполовина на европейците, получаваме 4 пъти по-малко

Според БАН затварянето на ядрени реактори ни е струвало €12 млрд.

7 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Производителността на труда в България е 47 % от средната за ЕС, но средната заплата е 4 пъти по-ниска от средната за Европа. Това се казва в доклад на Икономическия институт на Българската академия на науките, който тази година е с фокус върху 10-те години членство на България в ЕС.

При средна за ЕС заплата от 1508 евро в България тя е 406 евро, при минималната заплата разликите са още по-драстични, пише в доклада. Според документа бедните и средните слоеве са натоварени най-много по отношение на данъците, а приносът на богатите към бюджета е малко над 18 %, което е сред най-ниските показатели в ЕС.

Като позитив от членството в ЕС се оценява възможността за работа на българите в общността и се посочва, че за 2016 година гастарбайтерите са изпратили в България 1,7 милиарда лева.

Докладът обаче отчита и негативи, сред които преждевременното затваряне на ядрени блокове, чието заместване с други мощности излязло 12 милиарда евро.