София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев покани Путин в България

Двамата разговаряли 20 минути по телефона

7 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев е поканил руския си колега Владимир Путин на официално посещение в България през 2018 година, съобщават от пресцентъра на държавния глава. Двамата са разговаряли по телефона по инициатива на българския президент.

Румен Радев е поздравил Владимир Путин и руския народ по повод отбелязването на Деня на Русия – 12 юни. По време на двадесетминутния разговор, който се проведе по инициатива на българския президент, е била отбелязана дълбоката историческа и духовна връзка между българския и руския народ.

По повод навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България, българският държавен глава е отправил покана към своя руски колега да направи официално посещение в страната ни през 2018 г.

Путин е приел поканата с благодарност. Точната дата на посещението на Путин ще бъде обявена по-късно.

По инициатива на руския президент е бил направен преглед на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, както и в сферата на енергетиката.

Двамата президенти са изразили желание за развитие и задълбочаване на търговско-икономическите връзки, без да бъдат политизирани и на основата на взаимна изгода.