София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев: Турция да не се меси в нашите работи

Борисов да постави въпроса пред Ердоган, поиска президентът

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамесата на Турция в нашите вътрешни работи, а също така и за обезщетението на тракийските бежанци. Това коментира пред журналисти по повод предстоящата среща на върха във Варна президентът Румен Радев, който днес взе участие в тържеството по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея.

Държавният глава посочи, че очаква България не само да е домакин на срещата. По думите на президента страната ни трябва да поиска компенсации за съдбата на тракийските българи, прогонени от своите земи. „Важно е европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми“, коментира президентът. Румен Радев и Реджеп Ердоган ще се срещнат в рамките на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе през юли. Държавният глава изрази надежда темата на разговора им да са двустранните отношения между двете страни.