София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радиоактивен облак премина над Европа

Нивата на рутений 106 в атмосферата над много страни в Европа, включително и България, са високи

6 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Облак с радиоактивно замърсяване премина над Европа през последните седмици. Той  показва, че в края на септември в ядрено съоръжение в Русия или Казахстан се е случило произшествие, съобщи френският институт за ядрена безопасност IRSN. Концентрацията на радиоактивния елемент е над стандартните норми, но далеч под праговете, отвъд които може да представлява заплаха за здравето на хората или околната среда, допълват от института.

„Руските власти заявиха, че нямат информация за инцидент на тяхната територия”, посочи директорът на IRSN Жан-Марк Перес. Той добави, че все още не е осъществен контакт с Казахстан. Говорител на руското министерство на извънредните ситуации междувременно заяви, че не може да коментира. 

В съобщението на IRSN се казва, че е изключено инцидентът да е станал в ядрен реактор, защото в противен случай в облака щяха да бъдат регистрирани и други радиоактивни вещества и елементи.

Количеството освободен рутений 106 е било голямо, между 100 и 300 терабекерела. Подобен инцидент във Франция би довел до евакуация на хората в радиус от няколко километра. 

От българската Агенция за ядрено регулиране потвърждават, че в няколко европейски държави, между които и България, през последните дни са регистрирани следи от Рутений 106 в атмосферния въздух. Родните учени също успокояват, че нивата на замърсяване са много ниски и нямат последствия за околната среда или здравето на хората.