София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радост за пенсионерите

Таванът на пенсиите скача до 1200 лева

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Таванът на пенсиите няма да отпадне, реши правителството на извънредна среща, провела се във връзка с предприемането на мерки за компенсиране поскъпването на природния газ.  Финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че от 1-ви юли догодина таванът на пенсиите ще е 1200 лв., а това увеличение ще подпомогне за решаването на 90% от проблемите с пенсиите.

"Изчисленията не ни дават възможност таванът да падне. Има разминавания между осигурителния принос и вписаните пенсии. Има едни екстремно високи пенсии, които заради пенсионните формули през годините се смятат за нереални", обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров добави, че промяната ще позволи 41 000 българи да получават "това, което им се полага".

Заради поскъпването на живота, което предстои през зимните месеци с повишаването на цените на газа, а от там на стоките и отоплението, синдикатите и управляващите са се договорили, че енергийната помощ за социално слабите ще бъде увеличена с 50%. Кабинетът утвърди и увеличението на заплатите в бюджетната сфера с 10%.