София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Расте консумацията на марихуана и синтетичен наркотик

4 % от населението на Земята употребява наркотици

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Консумацията на канабис в Европа расте, интересът към екстазито се завръща, а онлайн търговията се развива - това са основните изводи от годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, предаде Франс прес. Над 88 милиона възрастни в ЕС употребяват незаконни вещества.
Консумацията на канабис, най-често срещаният незаконен наркотик в света, продължава да расте, докато пазарът на амфетаминов тип стимуланти се стабилизира. Налице е нарастващото значение на Африка като транзитна точка за транспортиране на кокаин и хероин към Европа. Отбелязани са три основни слабости на ситуацията с наркотиците в областта на глобалния мониторинг: доставката на хероин от Афганистан, търсенето на кокаин в Европа и търсенето и доставката на канабис навсякъде по света.
Световният доклад се фокусира върху въпроса за канабис, най-консумираният незаконен наркотик по света. Канабисът се употребяван от около 162 милиона души най-малко веднъж в живота им, което е около 4% от населението на възраст между 15 и 64 години по целия свят, а потреблението продължава да расте.