София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Размирици и извънредно положение в Кашмир

Властите въведоха полицейски час и ограничиха достъпа до интернет

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Индийските власти въведоха полицейски час и ограничиха достъпа до интернет в Кашмир, за да се справят с безредици, причинени от привърженици на 23-годишния бунтовнически лидер Бурхан Вани. Вани беше командир на въоръжена ислямска групировка, която се бореше против индийското управление на Кашмир.

Той беше убит от специалните служби на 8 юли 2016 и сега се навършва 1 година от смъртта и неговите привърженици имат намерение да я отбележат с протести.

Населението на индийската част на Кашмир (индийският щат Джаму и Кашмир) е предимно мюсюлманско, за разлика от останалата част на Индия, която е предимно хиндуистка. Кашмир е присъединен към Индия през 1947, след кратко съществуване като независима държава.

След обявяването на незавимостта на Индия и отделянето на Пакистан, пакистанците нападат Кашмир и окупират около 1/3 от територията му, която контролират и сега.

Полицейски части използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите привърженици на Вани.

Индийски полицаи и военни се сблъскаха с протестиращи, които мятаха камъни.

Повечето от сепаратистките лидери са под домашен арест, след като призоваха гражданите към неподчинение. В района са изпратени допълнително няколко хиляди войници.

Всички пътища до град Трал в южен Кашмир, където е роден Бурхан Вани, са затворени. Властите задържаха хиляди мотоциклети, за да попречат на жителите да пътуват между различни села, включително и към родния град на Вани.