Гледай
на живо

Над 330 души са загинали при земетресението в Иран и Ирак (ОБНОВЕНА)

7,3 по Рихтер остави над 70 000 души без жилища

Над 330 души са загинали при земетресението в Иран и Ирак (ОБНОВЕНА) Най-малко 332 души са загинали, а над 2,5 хил. други са ранени при земетресението с магнитуд 7,3, ра... thumbnail text

Най-малко 332 души са загинали, а над 2,5 хил. други са ранени при земетресението с магнитуд 7,3, разтърсило снощи Североизточен Ирак и граничещи със страната региони от Иран и Турция, съобщи Reuters.  Епицентърът е на 204 км. източно от Багдад. Трусът е усетен в Ливан, Турция, Кувейт и Пакистан. Земетресението е на дълбочина 10 км. Най-малко 131 души загинаха в Иран. Повечето от загиналите са в Иран, където над 300 души са ранени. В Ирак жертвите са 6, ранените обаче са над 150. По данни на Червения кръст поне 70 000 души в Иран са останали без жилища заради земетресението. За момента само Иран е огласил предварителни официални данни за жертвите, които стават все повече.

Основният удар понесоха западните провинции Керманшах и Илам.  Именно там са регистрирани най-големият брой жертви и разрушения. Местните жители нощуват по улиците, където палят огън. Те се опасяват от вторични трусове, защото последните 3-4 часа бяха регистрирани 12 повторни труса с магнитуд от 3,6 до 4,7 степен.

В същото време язовирната стена в Дарбандхан Иракски Кюрдистан, е повредена от труса, съобщи регионалният аграрен министър Абд ас-Саттар Маджид по телевизия „Ал Самария“. В момента специалистите оценяват колко сериозни са тези повреди, той призова гражданите да не доближават язовира.

През тази нощ Коста Рика също преживя силен трус - 6,5 по скалата на Рихтер. Данните са на Американската служба за геологически изследвания. Епицентърът на труса е бил на 69 километра югозападно от Сан Хосе, като дълбочината на труса е два пъти по-голяма от тази на труса в Иран - 20 километра. За щастие няма съобщения за пострадали или разрушения. Няма издадено предупреждение за опасност от цунами.