София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Референдум в Турция ще реши дали да продължат преговорите за влизане в ЕС

На 16 април в Турция ще се проведе референдум за промени в Конституцията

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турските власти възнамеряват да проведат национално гласуване относно продължаването на преговорите за влизане в ЕС, информира президентът Ердоган.
След референдума на 16 април относно формата на управление на държавата може да последва референдум относно продължаването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Защото от 1963 година до 2017 все сме на вратата, коментира той.
ЕС и Турция подписаха споразумение за асоцииране през 1963 година, през 1987 страната подаде молба за членство в Общността, но преговорите започнаха едва през 2005 година.
На 7 март 2016 година Турция и Европейският съюз постигнаха споразумение, според което Анкара обеща да приема обратно всички незаконни имигранти, преминали през територията на страната към ЕС. В замяна на това страните-членки се ангажираха с ускоряване на преговорите по присъединяване, безвизов режим на турските граждани и финансова помощ за преодоляване на миграционната криза.
На 16 април в Турция ще се проведе референдум, на който гражданите ще гласуват промени в Конституцията. Ако бъде решено президентът да бъде върховен главнокомандващ, ще бъде в състояние да сформира Правителство и да разпусне Парламента. Постът министър-председател ще бъде премахнат, а броят на депутатите ще се увеличи.