София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РИА Новости: Готвят „майдан“ срещу Румен Радев

Протестите са организирани за 21 януари

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В социалните медии в България се съобщава, че в навечерието на встъпването в длъжност на новия президент генерал Румен Радев, което ще се случи на 22 януари, трябва да бъдат организирани "демонстрации с цел дестабилизиране на ситуацията в страната в полза на определени лица.", информира РИА Новости.
Новоизбраният президент на България Румен Радев, за когото на изборите през ноември са гласували почти 60% от българите, положи клетва като президент на 19 януари и ще встъпи в длъжност на 22 януари.
На 21 януари пред резиденцията на президента на Република България, в сърцето на София, е планиран "протест", който се организира от "неправителствени организации", които се финансират от чужбина, по-специално - от Съединените щати, коментира авторът.
Според статията в една от съществуващите в България "НПО" наскоро е пристигнала инструкция относно организирането на масови безредици. Тя съдържа съвети за това да представляват тези "активни мерки", които следва да включват лица на възраст под 40 години. Всеки участник в акциите ще получат заплащане в размер до 30 евро на ден. Протестът трябва да премине под лозунги срещу президента Радев, както и анти-руски лозунги.
Кои НПО са включени в подготовката на провокационните действия, не е известно, допълва агенцията.
Междувременно неотдавна изпълнителният директор на фондация "Америка за България" Нанси Шилер публично заяви, че този фонд няма да се крие, а силно ще се обяви.
В нашето общество има промяна – заяви Шилер -. Ние ще работим заедно, за да съберем парчетата от пъзела и да направим България по-добро място. Досега фондът работи тихо, подготвяйки сцената за разбиращите хората, но времената се променят, и ние също. От днес ние вече няма да стоим на едно място, цитира Шилер руското издание.
Наскоро този фонд стана популярен с това, че е заплатил на Българската национална телевизия и българския частен телевизионен канал BTV ,съответно, 30 600 долара и 26 500 долара за отразяването на предизборната битка между Клинтън и Тръмп по „правилен начин“, който е в полза на Клинтън. Ясно е, че за този фонд е от същите американски кръгове, които подкрепиха "Майдан" в Киев през 2014 година.
Организацията на провокативни протести, за дестабилизиране на ситуацията в България има пряко отношение към американския финансист и филантроп Джордж Сорос, твърди авторът.
Сорос отдавна е прекарал своята схема за разпределение на субсидии за дейността на НПО, които са "гнезда на стършели" на територията на балканските страни. "Неправителствените организации са заплаха за националната сигурност, - изтъкна българският информационен портал "Блиц" преди време. - Те умишлено създават напрежение в различни региони, особено на Балканите.
РИА Новости коментира още, че избрания за президент на България е готов за диалог с Русия, въпреки че не е съгласен с политиката й.
Новоизбраният президент на България Румен Радев е пълна противоположност на досегашния държавен глава Росен Плевнелиев, който е известен с факта, че през цялото време на неговото президентство, строго следваше политиките на американския президент Барак Обама. В последните дни на президентството му, повлиян от патронажа на Вашингтон заяви, че Русия финансира анти-европейските партии и медии в България и в други европейски страни, като по този начин се стреми да подкопае ЕС отвътре, пише авторът на новината.
Изявленията на Румен Радев показват, че новият президент на България възнамерява да предприеме ход "на сближаване с Русия." Той, в частност, заяви, че членството на страната в НАТО и ЕС не означава, че Русия е враг на България. Той също така многократно призова за вдигане на европейските санкции срещу Русия, които " носят вреда на двете страни." Освен това Радев каза, че въпреки че част от световната общност не признава законността на включването на Крим към Русия, жителите на полуострова трябва да решат бъдещето си, включително - дали искат отново Крим да стане част от Украйна.
В допълнение на това, Радев подходи позитивно към избрания за президент на САЩ Тръмп. Това, което е положително за Тръмп, е фактът, че той не е роб на политически предразсъдъци, той е отворен към диалог, коментира Радев, припомня руската агенция.
По този начин, в очите на световните лидери Радев изглежда (както и Тръмп), като „агент на Кремъл“, на когото трябва да бъде провален животът.
Радев спечели президентските избори с голяма разлика. Неговата победа е доказателство, че българите запазват по-тесни връзки с Русия. Братските отношения на българския народ с Русия не съвпадат с русофобския курс на отиващите си властимащи, допълва авторът на статията.