София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Родители пращат децата си с маски на училище

Причината е мръсният въздух

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На училище с маска. Това не нова мода сред тийнейдърите, а призив на социалните мрежи на родители от Русе, притеснени от нивото на замърсяване на атмосферата в града. Освен това, организаторите призовават още, всеки да снима детето си и да публикува снимките в социалните мрежи.  
 
Именно с маски родителите, заедно с техните деца, излязоха и днес на протест, за да  изразят недоволството си от въздуха, който, по думите са принудени да дишат от години. Пред "Нова телевизия" майките разказаха повече за причината, накарала ги да излязат на протест.
 
Недоволните разказаха още, че проблемът е толкова сериозен, че проветряването на домовете им буквално се оказва невъзможно.
Освен сметището в града, от което се оплакват протестиращите, основен замърсител в града е и съществуващият там  завод, на който вече няколко пъти са наложени санкции заради замърсяване. През септември министърът на екологията Нено Димов каза, че има програма за година и половина, която трябва да въведе специални мерки против замърсяването на въздуха.
В събота отново се организира протест, с който се планира да се затворят подстъпите към „Дунав-мост 2”.