София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев: Свободата бе пренесена през всичките 140 години

Започват честванията на 140-годишнината от Освобождението на България

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

С обръщение на президента Румен Радев към българския народ започва кампанията за отбелязване  на събитията по случай 140-та годишнина от Освобождението на България, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

140-та годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор е повод да докажем, че ценим и отстояваме свободата - с правдиво слово и достойно поведение, с лично участие или със спомоществования,  призовава държавният глава.

Паметта за онези дни, онзи дух и онези герои устоя на всички посегателства“, заявава президентът и посочва, че през изминалата година се е убедил в живата връзка на българите с нашата история.

По думите на Румен Радев невидима нишка свързва свободата, завоювана през 1878 г., и днешната свобода на граждани на суверенна и демократична България, която е в ръцете на живите поколения. „Свободата бе пренесена през всичките 140 години, независимо от превратностите на историята“, допълва Румен Радев.

Той благодари на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност. „Програмата на честванията не се ограничава с историческата дата, а се разпростира върху цялата 2018 г. и непрекъснато се обогатява, благодарение на вашите инициативи“, отбелязва президентът.