София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия била като главен герой на Достоевски

Джонсън посочи, че Лондон е приятелски настроен към руските граждани

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Външният министър на Обединеното кралство Борис Джонсън сравни твъденията на Русия, че Лондон е бил замесен в случая „Скрипал“ с главния герой на романа на Достоевски "Престъпление и наказание" - Родион Разколников. Това сравнение направи в сряда вечерта на традиционен банкет, направен за ръководителите на дипломатически мисии на чужди държави. Текстът на речта му бе разпространен от Министерството на външните работи на Великобритания, предаде ТАСС.

Лайтмотивът на речта на Джонсън беше твърдението, че Русия подценява международната реакция на събитията в Солсбъри. "Това е като в началото на" Престъпление и наказание ", в смисъл, че ние всички знаем кой е престъпник и единственият въпрос е дали самият той признава, че е хванат", - каза Джонсън, повтаряйки по-ранните му твърдения за участието на Русия в отравянето на Скрипал и дъщеря му.

Джонсън специално благодари на страните, които следват Великобритания и обявиха експулсирането на руски дипломати. Той отново повтори тезата си, че действията на Лондон не са насочени срещу обикновените граждани на Русия, за които Обединеното кралство е готово да "подаде ръка на приятелство."