София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия е за равнопоставен диалог със САЩ

Епидемия от русофобия има в САЩ, смята Лавров

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Русия е за равнопоставен диалог със Съединените щати, когато са готови за такъв разговор, според  Москва това не става, каза руският външен министър Сергей Лавров в реч пред студенти.

"Ние сме за взаимно уважение и равнопоставен диалог. По друг начин с нас не може да се говори. Хора, които не знаят историята, са длъжни да я прочетат“, заяви министърът.

По думите му настоящата администрация във Вашингтон най-строго изпълнява тезата "Америка е над всичко".

"Не мисля, че това е обещаващ начин за правене на бизнес в света, но това е философията на настоящата администрация", каза министърът.

Той отбеляза, че обсебването с русофобията в САЩ не е абсолютно, но във Вашингтон е станал плах тонът да се говори за нормализиране на отношенията с Русия.

Той отбеляза, че по-рано американският сенатор Ранд Павел и още една група сенатори са дошли в Русия. След завръщането си в САЩ, те "бяха изолирани", подчерта Лавров.