София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия гони севернокорейски работници

Москва изпълнява решението на Съвета за сигурност на ООН

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Русия ще върне в Северна Корея всички работници от тази страна в рамките на изпълнението на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, съобщи посланикът на Москва в Пхенян Александър Мацегор.

Дипломатът отбеляза, че в Русия работят десетки хиляди севернокорейци и всеки от тях издържа поне 10 свои роднини. „Това ще доведе до сериозни проблеми, включително и в Русия, тъй като ще има незаети работни места“, каза още посланикът.

Той коментира, че Русия няма какво да направи и трябва да изпълни решението на ООН. „Няма къде да мърдаме. Длъжни сме да се подчиним на това решение. Ако инициаторите на тази резолюция, целта е била да създадат проблеми на обикновените хора в Северна Корея, то може да ги поздравим – тези проблеми са създадени“, коментира дипломатът.

В края на миналата година ООН прие резолюция, според която всички страни са длъжни да върнат в Северна Корея работниците от тази страна не по-късно от края на 2019-а година.

От своя страна Северна Корея излезе с доклад, в който обвини САЩ, че е държавата, в която най-много се нарушават човешките права. Според Института за изучаване на международните въпроси в Пхенян, Америка твърди, че защитава демокрацията и правата на хората, но всъщност не може да скрие своята отвраиттелна същност.