София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия ще продължи да бомбардира Алепо

Обама и Меркел нарекоха нападенията варварски

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Русия ще продължи с бомбардировките срещу контролираните от въстаниците източни части на сирийския град Алепо, въпреки настояването от страна на САЩ да бъде сложен край на нападенията, предава BBC.  Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че руските военновъздушни сили ще продължат да оказват подкрепа на сирийската армия.

Той също така призова Вашингтон да обещае да раздели умерената сирийска опозиция от „терористите“.

В същото време държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че дискусията с Русия относно ситуацията в Сирия е пред прекъсване.

 „Операциите, осъществявани от руската страна, са широкомащабни и неуместни от наша гледна точка. Затова и ние ще се принудим да се отдръпнем от концепцията на сътрудничество, което дава на руската страна възможност да върши това каквото прави“, каза държавният секретар.

В телефонен разговор между президента на САЩ Барак Обама и германската канцлерка Ангела Меркел двамата са окачествили руските въздушни атаки и офанзивата та правителстваната армия срещу Алепо като „варварски“.

Русия и сирийското правителство „носят специална отговорност за прекратяването на военните действия в Сирия“, са отбелязали двамата лидери. Те категорично са осъдили въздушните нападения в източната част на Алепо, район, който те заявяват е „населен със стотици хиляди цивилни, половината от които са деца“.

Русия от своя страна настоява, че действията в Алепо са насочени изключително срещу терористи и не засягат мирните жители.