София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия зачита националните стремежи на кюрдите

91% от избирателите в Иракски Кюрдистан гласуваха за независимост

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Багдад и Ербил трябва да разрешат всички спорове чрез диалог. Това се посочва в коментари на външното министерство на Русия по повод проведения в кюрдския автономен район референдум за независимост.
Руската страна счита, че е от съществено значение да се избегне всичко, което рискува да усложни допълнително и да дестабилизира региона на Близкия изток, който вече е претоварен с конфликтни ситуации, се казва в изявление на министерството.
Отбелязва се, че подкрепата на Москва за "суверенитета, единството и териториалната цялост на приятелския Ирак и другите държави от Близкия изток" остава непроменена.
Отделът подчертава, че в Москва зачита националните стремежи на кюрдите.
Ние вярваме, че всички въпроси, които съществуват между държавната власт и ръководството на кюрдската автономна област, могат и трябва да бъдат решени в пътищата на конструктивен и толерантен диалог, като се открие формула за съжителство в рамките на обща иракска държава, заключава министърът на външните работи.
Припомняме, че повече от 91% от избирателите в Иракски Кюрдистан гласуваха за независимостта на автономията.