София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руската полиция задържа опозиционера Навални (ОБНОВЕНА)

По-рано властите нахлуха в офиса му

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руската полиция задържа опозиционера Алексей Навални по време на митинг в центъра на Москва, организиран от него. По-рано Навални призова привържениците си да се съберат, за да изразят недоволството си срещу отказа на съда признае за незаконно отстраняването му от президентската надпревара през март тази година. Навални е единствената реална алтернатива на Владимир Путин, който се очаква да се сдобие с нов 6-годишен мандат като държавен глава на Русия.
 
Минути преди властите да го арестуват, заобиколен от привърженици, 41-годишният Навални скандираше „Измамници и крадци”.
„Задържаха ме. Това не означава нищо. Елате на ул. „Тверска”. Не излизайте заради мен, а заради себе си и за вашето бъдеще.”, написа Навални в Twitter, след арестуването си.
Няколко хиляди души го послушаха, събирайки се в Москва и Санк Петербург с плакати с надписи „Русия без Путин“ и „Путин е крадец“. 
 
По-рано днес полицаи нахлуха в офиса на Навални в руската столица и  проведоха  разпити на намиращите се там хора, съобщава Ройтерс, позовавайки се на кадри, публикувани в интернет от поддръжници на Навални.
Смята се, че полицейската акция е целяла спирането на работата на телевизионното студио, което се намира в офиса. По данни на поддръжник на Навалани, полицията разследвала информация, че в офиса имало бомба.