София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Руски или амеркански газ за Европа?

„Газпром“ има достатъчно газ за Европа и Азия

6 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Американският газ не може да покрие нуждите на Европа при растящото търсене. Ако Старият континент не иска да изпита недостиг на газ и скок на цените, трябва да увеличи доставките на газ от Русия. Това предупреди руският енергиен гигант "Газпром" пред "Ройтерс".

Адмнистрацията на Тръмп иска да се намеси на енергийните пазари в Европа и Азия, за да намали влиянието на Русия и държавите от ОПЕК.

Америка обвинява Москва, че използва газа като политическо оръжие. Русия пък обвинява Америка, че блокира нови газови проекти по политически, а не по икономически причини.

Заместник-директорът на "Газпром" Александър Медведев заяви, че има достатъчно газ за Европа и Азия, но е време Старият континент да реши за източника си на газ. Той подчерта, че делът за Европа може да достигне над 40% заради повишеното търсене.

Медведев подчерта, че липсва енергиен диалог между Русия и ЕС, но Европа бързо трябва да реши кой ще покрие допълнителното търсене след 2015 година.

Зам.-директорът на "Газпром" смята, че двете нови тръби до Европа - Северен поток 2  и Турски поток ще бъдат достатъчни, за да задоволят растящото търсене на газ.