София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

С кого да се коалира ГЕРБ - предстои допитване

Борисов иска съвет чрез референдум

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

От политическа партия ГЕРБ подготвят анкета сред членовете си, за да решат с кои партии биха искали да бъдат в коалиция и с кои – не. От партията отбелязаха, че ще бъде честно да се изчистят тези въпроси преди настъпването на предстоящите парламентарни избори. 
От партията коментираха още, че никога не се явяват сами на избори и винаги търсят предизборни коалиции. 
Заместник министър-председател и министър по европейските фондове и икономическата политика в кабинета „Борисов 2“ - Томислав Дончев, коментира възможността да съставят коалиция с БСП като изкусителна, но без потенциал за съгласие по темите за данъчната система, за ролята на държавата и икономиката, за технологията на политиката и енергийните проекти. Той допълни още, че безспорно съюз между двете най-големи политически сили може да доведе до една стабилна коалиция, но за съжаление на този етап потенциал за съгласие не се вижда.
Дончев коментира още, че е теоретично възможна повторна коалиция между ГЕРБ и РБ, но е важно какъв състав от РБ ще се яви на изборите, тъй като нещата в тази партия са динамични.
Едно е сигурно – Борисов иска съвети винаги, независимо в какви ситуации, и за него, както и за партията му е важно на българските граждани да се предлагат само неща, които могат да се случат, каза Дончев.