Гледай
на живо

С паметник на кирилицата стъпваме на Антарктида

Проектът е разработен съвместно между България и Монголия

С паметник на кирилицата стъпваме на Антарктида Проект по създаването на паметник на кирилицата и поставянето му на Антарктида предстои да бъде осъщ... thumbnail text

Проект по създаването на паметник на кирилицата и поставянето му на Антарктида предстои да бъде осъществен в рамките на годината. В монумента, който е висок 2,3 метра и е изработен от няколко метални сегмента, които могат да се разглобяват подобно на детски кубчета, е вградена пръст от Велико Търново, София, Плиска, Преслав, Варна и от гроба на Хан Кубрат край Малая Перешчепина. На него са изобразени и св. св. Кирил и Методий и св. Климент Охридски. Паметникът тежи почти 100 килограма и по думите на неговите изобретатели е съобразен с условията, така че да издържи на вятър със 120 км/час. Колко време ще издържи, времето ще покаже, коментира посланикът на Монголия.
До монумента ще бъде изграден и параклис.
Проф. Николай Овчаров информира, че има идея на Антарктида да бъдат извършени и първите археологически разкопки. Учените предполагат, че испански експедиции са стигали до ледения континент още в средата на ХІХ век преди той да бъде открит официално.