София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Самоуправляващ се автобус катастрофира на първия си ден

Инцидентът обаче се дължи на човешка грешка

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Самоуправляващ се автобус в Лас Вегас бе замесен в катастрофа на първия си ден. Траснпортното средство, превозващо няколко пътници, се сблъскало с бавно движещ се камион. За щастие, никой не е пострадал при инцидента. Градските власти казват, че катастрофата е по вина на човешкия шофьор на камиона, който в последствие бил глобен от полицията.

Това е първият по рода си самоуправляващ се автобус, който се използва на обществени пътища в САЩ.
Автономният автобус има капацитет до 15 души и развива максимална скорост от 45 км/ч, но обикновено пътува с около 25 км/ч.

Говорител на Лас Вегас заяви пред BBC, че катастрофата е била само незначителен сблъсък и че автобусът вероятно ще се върне на пътя в четвъртък след няколко рутинни диагностични теста.

Служител от публичната информационна служба Джейс Радке разказа: "От една уличка изскочи камион за доставка. Самоуправляващият се автобус направи това, което трябваше да направи, и спря. За съжаление, човешкият елемент, шофьорът на камиона, не спря.

Самоупваляващи се технологии са участвали и преди в катастрофи, но почти всички съобщени инциденти се дължат на човешка грешка.