София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ: Ципрас да продължи диалога за името на Македония

Майк Пенс проведе разговор с гръция премиер

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Американският вицепрезидент Майк Пенс разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас и го посъветва да продължи да работи с Македония за разрешаване на спора около името на страната, предаде РИА Новости.

Гърция се нуждае от промяна в името на съседната република, за да се избегне объркване с гръцката област Македония. Спорът между двете страни, продължаващ почти 30 години, не позволява на Македония да се присъедини към НАТО и Европейския съюз.

По време на телефонния разговор Пенс изрази благодарността си на Ципрас за неговото ръководство в усилията за разрешаване на дългите разногласия.

"Те се съгласиха, че страните имат историческа възможност да разрешат този проблем. Вицепрезидентът посъветва премиера Ципрас да продължи да работи с премиера Заев за взаимно приемливо решение на този въпрос, което ще допринесе за стабилността и мира в региона ..", съобщават от Белия дом.