София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ налагат нови „големи“ санкции на КНДР

Тръмп обсъди проблема на корейския полуостров с китайския си колега

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

САЩ налагат нови "големи" санкции на КНДР след последното ракетно изпитание на тоталитарния режим. Това обяви в „Туитър“ американският президент Доналд Тръмп. „Преди малко разговарях с президента на Китай Си Дзинпин относно провокативните действия на Северна Корея. Днес допълнителни големи санкции ще бъдат наложени на Северна Корея“, отбеляза той и допълни, че ще се справят със ситуацията.

Тръмп е обсъдил ракетното изпитание по телефона със Си Дзинпин, предаде АФП, цитирайки съобщение на Белия дом. Президентът на САЩ е призовал Китай да използва "всички налични лостове" за оказване на влияние върху КНДР, за да се откаже от провокациите и да се върне на пътя на ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

САЩ са решени да се защитят и да защитят съюзниците си от растящата заплаха от страна на севернокорейския режим, посочва Тръмп. Той подчерта необходимостта Китай да използва всички налични лостове за оказване на въздействие и убеждаване на Северна Корея да престане с провокациите и се върне на пътя за ядрено разоръжаване, се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Припомняме, че държавната телевизия на КНДР обяви, че междуконтиненталната балистична ракета Hwasong-15 може да достигне до територията на САЩ.