Гледай
на живо

САЩ остават в Сирия до стабилизиране на ситуацията

Тръмп настоява за бързо връщане на американските войски

Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява за оттеглянето на американските войски от Сирия веднага след приключване на военната операция срещу терористичната групировка "Ислямска държава". Това съобщи говорителят на Белия дом Сара Сандърс в неделя.

"Американската мисия не се е променила - президентът много ясно заяви, че иска американските войски да се завърнат вкъщи възможно най-скоро", казва Сандър, цитирана от  Ройтерс . "Ние сме ангажирани напълно да смажем Ислямска държава и създадем условия, които няма да им позволят връщането й обратно.  В допълнение, ние очакваме, че нашите регионални съюзници и партньори ще поемат допълнителни военни и финансови ангажименти за осигуряване на сигурността в региона“, добави Сандърс.

В края на март Тръмп обяви, че САЩ скоро ще се оттеглят от арабските страни. По-късно през април, постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Съединените щати няма да напускат Сирия, докато не изпълнят всички свои задачи.

Както бе посочено по-рано от ръководителя на Централното командване на САЩ генерал Джоузеф Вотел, въоръжените сили на САЩ в Сирия трябва да стабилизират ситуацията в освободените райони от терористи, да бъде осигурено връщането на цивилни граждани по домовете им и дългосрочното възстановяване на страната по време на периода на стабилизиране. В Сирия има около 2 хиляди американски военнослужещи.