София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ са изпратили разрушители към Сирия

Тръм обеща ответни действия до 48 часа

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Два разрушителя на американските военноморски сили са се отправи към Сирия след среща в понеделник в Белия дом за предполагаемата химическа атака в сирийския град Дюма. Това съобщава вестник "Уолстрийт джърнъл", предаде ТАСС.

"САЩ вече имат един ракетен разрушител в източната част на Средиземно море - "Доналд Кук", откъдето той може да участва във всякакъв удар срещу Сирия... Вторият - "Портър", може да стигне до района в рамките на няколко дни", отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп проведе в понеделник среща на Съвета за национална сигурност (НСС) в Белия дом. По време на срещата с военни лидери президентът на САЩ заяви, че Вашингтон има много варианти за военни действия във връзка с предполагаема химическа атака в град Дума. Според Тръмп решението ще бъде взето "тази вечер или малко по-късно." "И ще чуете за това решение - каза той пред журналисти. - Не можем да позволим тези зверства, които видяхме, не можем да позволим това да се случи в този свят." Тръмп обеща в рамките на 48 часа да вземе решение за ответни действия, обвинявайки Русия и Иран, че подкрепят сирийския президент Башар Асад.

На 7 април неправителствена организация „Белите каски“ обяви, че в град Дума, в Източна Гута, са били използвани химически оръжия. Според организацията, за бомбардировки на града са използвани хлорни бомби, десетки хора са били убити, е местните жители са предадени в болниците с отклонения. Съединените щати подкрепиха това заключение относно използването на химически военни агенти в Дума.

Министерството на външните работи на Руската федерация нарече доклада информационно внедряване. Руското министерство на отбраната от своя страна заяви, че „Белите каски“ са известни с фалшивите си новини. Преди това руските власти многократно са предупреждавали за провокации и поставяне на химическо оръжие, използвано от правителствени войски в различни райони на Сирия. Междувременно власти в Сирия обявиха в понеделник, че руски експерти не са открили никакви следи от химическо оръжие в Думата.