София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ се оттеглят от ядрената сделка

Тръм иска санкции срещу Иран незабавно

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от ядрената сделка за Иран. По време на реч в Белия дом американският лидер обвини Техеран в обогатяването на уран и в разработването на забранени оръжия, в противоречие с условията на споразумението, предаде РИА Новости.

"Сега имаме убедително потвърждение, че това уверение на Иран (че не е разработил ядрено оръжие) беше лъжа", добави президентът.

Американският президент още веднъж критикува самите споразумения. "Споразумението е толкова слабо разработено, че дори Иран напълно да го изпълни, режимът остава на прага на ядрен пробив за кратък период от време", каза той пред журналисти.

Тръмп каза, че ако Техеран продължи ядреното развитие, тогав го очакват такива проблеми, „с които не се е срещал преди". Както американският лидер отбеляза, Иран ще трябва да сключи ново ядрено споразумение, а САЩ са готови за преговори.

Белият дом заяви, че САЩ се оттеглят от споразумението, тъй като "не съответства на националните интереси" на страната. Президентската администрация отбеляза, че Тръмп заповядва незабавно да започне възстановяване на санкциите.

"Тези намалени санкциите ще бъдат насочени към най-важните сектори на иранската икономика, включително енергетика, нефтохимически и финансови сектори",  се посочва в изявление на президентската администрация.

 

Белият дом вече е публикувал списък на изискванията за Иран. Вашингтон призова Техеран да се откаже от разработването на ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети, да спре да разработва ракети, способни да носят ядрени оръжия, както и да се спре прехвърлянето на ракетни технологии на други страни.

САЩ също настоя, че Иран трябва „да спре да поддържа терористи, екстремисти и регионални групировки като Хизбула, Хамас, талибаните  и  Ал Кайда, да прикрючи с твърдения за унищожаването на Израел, да престане да застраши свободата на корабоплаване, особено в Персийския залив и Червено море, да спре ескалацията на конфликта в Йемен и да дестабилизира района, като прехвърля оръжие на хуситите".

Освен това, сред изискванията се явява спирането на кибер-парада срещу САЩ и нейните съюзници, зачитането на правата на човека и хуманното отношение към чужденците, задържани в страната.

Решението на САЩ да се оттеглят от сделката вече отговори и на други държави. Тръмп напълно подкрепи Израел и Саудитска Арабия, които също обвиниха Иран в нарушаване на условията на споразумението.

В същото време редица държави от ЕС не одобриха това действие от Съединените щати.

"Франция, Германия и Обединеното кралство изразяват съжаление за решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се откаже от Съвместния всеобхватен план за действие", написа френският лидер Еманюел Макрон в своя Twitter .

Същата позиция беше изразена от ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини.

В Русия решението на САЩ също беше критикувано. Ръководителят на Комитета за отбрана на Държавната Дума Владимир Шаманов го описва като предубеден.

"Факт е, че искове от международни организации, включително тези, в които Съединените американски щати и Европейският съюз нямат значително влияние, не са били повдигнати срещу Иран", обясни той.

През 2015 г. Иран и шест международни медиатори (Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия) подписаха документ за разрешаване на иранския ядрен проблем.

Преди време  френският лидер Еманюел Макрон предупреди, че отказът на САЩ от ядрената сделка може да доведе до война. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че такова решение на американците ще лиши света от един от най-важните документи за режима на неразпространение на ядрените оръжия.