Гледай
на живо

САЩ ще помагат за просперитета на Северна Корея

Майк Помпео се срещна с външния министър на Южна Корея

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна във Вашингтон с южнокорейската външна министърка Кан Кьон-уа. Двамата обсъдиха въпроса с „пълното и необратимо премахване на ядрените оръжия" от  Корейския полуостров.

"Ако Северна Корея предприеме смели мерки за бързо освобождаване от ядрените си оръжия, САЩ са готови да работят със Северна Корея за издигането й до същото равнище на благоденствие като южнокорейските ни приятели", увери Помпео.

По време на срещата между Ким Чен ун и Помпео двамата са обсъдили "задълбочени, сложни проблеми, предизвикателства, стратегически решения".

Южнокорейската външна министърка Кан Кьон-уа заяви, че санкциите срещу КНДР няма да се отменят докато не бъдат предприети "по-конкретни, видими и значими мерки" за демонтиране на ядрената й програма. Тя добави, че американското военно присъствие в Южна Корея през последните 65 години играе критично важна роля за мира и стабилността на Корейския полуостров, предаде Асошиейтед прес.

Според Кан Кьон-у по време на срещата между Тръмп и Ким не трябва да се обсъждат промени в числеността на американските войски в Южна Корея.

Припомняме, че срещата между двама държавни лидери ще се проведе в Сингапур на 12 юни. Според Южна Корея срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен ун ще има голям успех, като за това свидетелства и решението на Пхенян да освободи трима американски заложници.

Помпео също е обнадежден от предстоящата среща на върха.