София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сделката за „Брекзит“ удря на камък

Мей поиска нови гаранции от ЕС, лидерите на общността отказаха

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерите на Европейския съюз се събраха вчера на среща на високо ниво в Брюксел. Основна тема в началото на форума бе Брекзит. Британският премиер Тереза Мей поиска нови гаранции от Евросъюза по сделката за излизане на Обединеното кралство от общността, но европейските лидери не дадоха такива. Освен това те дори не можеха да разберат точно какви гаранции биха искали от Лондон. Като цяло, дискусията относно Брекзит, която се състоя в първия ден на срещата на върха на ЕС, не даде никакви практически резултати и усложни само ситуацията около това споразумение. Вероятността за "труден Брекзит", т.е. излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение след тази среща, се е увеличило, пише ТАСС.

 „Бихме искали да кажат какво очакваме от нас през следващите седмици, искаме обяснение“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на последната пресконференция от първия ден от срещата на високо равнище. Според Юнкер Тереза ​​май "се бори твърдо и смело" за одобряването на споразумението за Брекзит, но Европейският съюз не вижда резултати.

„Трябва да разговаряме с госпожа Мей и да я изслушаме, но няма никаква възможност да променим текста на споразумението. Няма да има нови дискусии, включително и по темата за ирландската граница”, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

След първия ден на преговори германският канцлер Ангела Меркел пък подчерта, че Европейският съюз иска да запази споразумението за Брекзит с Лондон, но трябва да бъдат подготвени и за по-неблагоприятен сценарий.

На свой ред българският премиер Бойко Борисов, който също е в Брюксел за срещата на върха, заяви, че е „изумен от тези хора“. „Миналата неделя концентрирахме вниманието на цяла Европа, дойдохме, взехме решение, подписахме, съгласихме се, тази тема вече трябва да приключи”, подчерта Борисов.

Освен Брекзит, лидерите на Евросъюза обсъдиха и темата за Русия. Те решиха да удължат с шест месеца санкциите, наложени на Москва и призоваха за незабавното освобождаване на пленените украински кораби и моряци.