София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СДС и ДСБ са съгласни кандидат-президентът да е от "Движение България на гражданите“

Партията на Кунева смята, че коалиционно споразумение ще сплоти реформаторите

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

СДС и ДСБ заявиха, че няма да обявяват свои партийни номинации за президент, но са съгласни претендентът за държавен глава да е от "Движение България на гражданите".

В името на консолидацията на Реформаторския Блок "Движение България на гражданите" ще участва в процедурата по номиниране и издигане на гражданска кандидатура за президент на коалицията в съответствие с решенията на контактната група.

Това е решението, което е взето на днешното заседание на Изпълнителния съвет на ДБГ, съобщиха от пресцентъра на партията. Според Изпълнителен съвет около кандидата за президент трябва да има широка политическа и гражданска подкрепа. "Движение България на гражданите" смята, че следващата стъпка за сплотяване на реформаторите е подписването на коалиционно споразумение за явяване на президентските избори и актуализиране на съществуващото учредително споразумение, като се предвидят нови органи на управление и процедури на вземане на решения.

Изпълнителния съвет на ДБГ счита, че важен фактор в консолидацията е провеждането на съюзен конгрес след президентските избори на база на изразените позиции на четири от пет партии в Република България.