София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сенатът блокира нови санкции срещу Русия и Иран

Кевин Маккарти: Проблемът е, че Сенатът оплеска нещата

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Републиканците в камарата на представителите на САЩ блокираха законопроект за налагане на нови икономически санкции срещу Русия и Иран заради процедурна пречка, която според конгресмените е създадена от Сената, съобщава “Асошиейтед Прес“.

"Проблемът е, че Сенатът оплеска нещата", каза лидерът на мнозинството Кевин Маккарти пред журналисти.
Съществува конституционно изискване законодателните мерки, свързани с приходи, да произлизат от долната камара. Законопроектът беше изготвен в Сената, където беше прокаран миналата седмица от 98 срещу двама сенатори, а след това беше изпратен за приемане в долната камара.

Маккарти поясни, че Сенатът може да промени законопроекта или долната камара може да изготви свое законодателство за налагане на санкции. Но той не разкри подробности как ще бъдат премахнати процедурните пречки.

Санкциите имат за цел да накажат Русия за намесата й на президентските избори в САЩ и за агресивните действия в Украйна и Сирия.

Демократите обвиняват републиканците в долната камара, че се опитват да покрият президента Доналд Тръмп, който има твърде благосклонна позиция към Русия и руския лидер Владимир Путин.