София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СГС ОБЯВИ ФАЛИТА НА КТБ

ДАНС Е ДОКЛАДВАЛА СЪСТОЯНИЕТО НА БАНКАТА НА ОРЕШАРСКИ

9 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Софийският градски съд обяви несъстоятелността на Корпоративна търговска банка. Финансовата институция е в неплатежоспособност от 6-ти ноември 2014-та година. Информацията беше потвърдена и от финансовия министър Владислав Горанов.
Съдът постанови решението си след изтичане на седем-дневния срок за разглеждане на процеса и доказателствата по него.
Припомняме, че делото беше образувано през ноември миналата година, след като БНБ реши лицензът на банката да бъде отнет. Акционерите на КТБ подадоха жалба срещу обявявения фалит пред Върховния административен съд. След като на първа инстанция обжалването беше отхвърлено, процесът премина в ръцете на СГС.
Делото за несъстоятелността на банката влезе в залата предната седмица. То беше обявено на открити врата, но по искане на Фонда за гарантиране на влоговете и акционери от банката, външни лица на разглеждания процес не бяха допуснати. Адвокатите на обжалващите по делото обясниха, че не са представени материали за определяне на точната дата, в която КТБ е изпаднала в неплатежоспособност. Днес магистратите решиха, че тя е 6-ти ноември 2014-та година.
Министър Горанов увери, че държавата ще направи всичко възможно, за да гарантира равнопоставеност на всички кредитори на банката.
Междувременно стана ясно, че ДАНС е сигнализирал за нестабилното състояние на Корпоративна търговска банка още през 2013 г. като е бил изпратен на кабинета „Орешарски“. Това обясни председателят на временната анкетна комисия по казуса КТБ Десислава Атанасова. По нейни думи докладът е съдържал данни за финансовата стабилност в България. Той обаче изобщо не е стигнал до парламента, посочи още тя, цитирана от БТА. След внасянето му в Министерски съвет докладът е върнат обратно. По това време на власт е кабинетът „Орешарски“.
За заседанието на комисията беше изслушан новият председател на ДАНС Димитър Георгиев и шефът на дирекция „Финансово разузнаване“. На него обаче комисията не е разполага с въпросния доклад от 2013 г.
Комисията работи усилено по набирането на всякакви документи, справки и доклади, свързани с казуса за фалиралата банка.
Кой и с какви причини е допуснал КТБ да изпадне в несъстоятелност, продължава да бъде въпрос с още много неизвестни.