София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Схемите в Медицинския университет – таен канал за терористи?

Един от обвиняемите е заплашил разследващия екип

6 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Разследването на корупционни схеми за прием на чуждестранни студенти в Медицинския университет продължава. До сега са извършени 40 претърсвания, най-вече на територията на София. 27 лица са обискирани.

Като ръководител на организираната престъпна група е обвинен бившият ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев. На две от обвинените лица са повдигнати отделни обвинения за престъпления по служба.

Всички обвиняеми за незаконен прием на студенти с фалшиви документи са се възползвали от правото си да не дават обяснение по обвиненията. Един от разпитваните, обаче, отправил сериозна заплаха към разследващия екип на прокуратурата, съобщи пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Заплахата била "Ще плачете с кървави сълзи." Арнаудова обясни, че разследващите ще подготвят писмен доклад за това поведение, което е породило основателен страх у екипа.

Тя посочи, че разследването тече в две направления.

Първото е националната сигурност. По думите на Румяна Арнаудова,  дейността по прием на чуждестранни студенти се възприема като заплаха за националната сигурност, тъй като лицата, които се разследват, са основно от арабски произход. „Най-сериозна индиция за това, че нещо не е наред, е фактът, че по-голямата част от тези студенти не са открити на адресите, които фигурират в официалните им документи, т.е вероятно това са абсолютно мними студенти, които използват този канал, за да навлязат на територията на Република България. Получавайки статут на редовни студенти редовно обучение, те получават статут на временно пребиваващи лица на територията на ЕС, което им позволява свободно придвижване на територията на ЕС. Този канал би могъл да бъде използван и за целите на терористична заплаха и за прикрит незаконен трафик на мигранти“, обясни говорителят на главния прокурор и допълни, че към момента са иззети досиетата на 150 чуждестранни студенти и е събран над 200 тома доказателствен материал.

Второто направление, по което тече разследването, е за  дейността на ръководни служители от Медицинския университет, касаещи проявена безстопанственост при изпълнение на обществени поръчки, каза още Арнаудова.