Гледай
на живо

Ще бъде ли премахнато лятното часово време

Европейската комисия с питане към гражданите

Европейската комисия се допитва до гражданите на Европейския съюз дали искат да бъде премахнато лятното часове време. От комисията казват, че проучването е предприето след искане на Европейския парламент през февруари, а също на граждани и някои страни членки на съюза и ще продължи до 16 август.

Анкетата включва пет въпроса, при които хората трябва да разкажат как преживяват лятното часово време. Дали искат да бъде запазено или премахнато и защо. Освен това те трябва да уточнят дали искат часовниците да останат за постоянно с единчас напред или назад.

През март запитването показа, че 73 процента от германците предпочитат да бъде премахнато лятното часово време. Малко са хората, които смятат, че премахването на лятното часово време ще е факт през следващите пет години.

Лятното часово време е въведено още през Първата световна война с цел пестене на енергия. Според законодателството на ЕС часовниците в общността се преместват с един час напред в последната неделя от март и се връщат отново в последната неделя на октомври.