София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще има ли среща между Северна Корея и САЩ?

Пхенян отложи срещата с Южна Корея

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Поредно изостряне на отношенията със Северна Корея. Пхенян заплаши, че насрочената за 12 юни среща на върха с Доналд Тръмп може да не се проведе, ако Съединените щати настояват за едностранно ядрено разоръжаване.

"Ние не сме заинтересувани от преговори, на които ще бъдем притиснати в ъгъла и ще ни се отправят искания едностранно да се откажем от ядреното оръжие. Не ни остава нищо друго, освен да преразгледаме въпроса за среща на върха със Съединените щати", каза севернокорейският представител.

Изявлението беше направено в знак на протест срещу съвместни военни учения на южнокорейските и американските сили.
Пхенян също така отмени предвидената за днес среща на високо равнище с Южна Корея. Сеул обяви, че решението на Пхенян да отмени междукорейските преговори е достойно за съжаление.

"Решението на Северна Корея едностранно да отложи преговорите на високо равнище между двете Кореи, изтъквайки като причини годишното съвместно военновъздушно учение между Южна Корея и Съединените щати противоречи на духа на Декларацията от Панминчжон и е достойно за съжаление", посочи говорител на министерството. Той призова Севера незабавно да се върне на масата за преговори.